torsdag 7 oktober 2010

I dessa dagar, när det finns så mycket att uppröras över

I dessa dagar, när det finns så mycket att uppröras över, väljer Anna Brodow och hennes gelikar att i bloggar och ledare häckla, demonisera och nedvärdera (med hjälp av insinuationer och halvsanningar) de som bestörta vaknade upp till en ”ny nationell identitet” (citat SvD) efter valresultatet. Och som nu uttrycker sin oro men också sin solidaritet med alla de som känner en större otrygghet än på mycket mycket länge.

C:a 10000 personer, många med invandrarbakgrund från förorten och från innerstaden, men också många många andra i olika åldrar, klass och identiteter kom till Sergels Torg den 20/9, för att utrycka sitt missnöje över att en eländig höger hade segrat över en ännu eländigare vänster.

Jag har mött vänner vars barn gråtande undrat om de måste flytta från Sverige nu. Jag har mött lärare i förorterna som måste lugna sina frågande elever och deras föräldrar. Det är dessa människor som nu refereras till som ”mobb” av Brodow och andra ”liberala” skribenter, så fort de tog klivet ut ur sitt privata öde och förflyttade sig till Sergels Torg, till offentligheten!

Det var de ”Facebook-mentalitetsstörda” enligt Brodow. De som meddelar sig via Facebook. Men detta gör dem inte till sämre människor än Anna Brodow och ”liberalerna” som sitter hemma och fördömer ”vanliga” människor/ungdomar som reagerar direkt på det ”nya” politiska klimatet.

Anna Brodow som är en konstkritiker med ett uppövat analytiskt öga (men ibland så kallt) är i gott sällskap med de ”liberaler” som så blindstirrat på demokratin vart fjärde år att de glömmer att fira den varje dag. I vilka torn sitter Brodow och dessa andra som på ett så betryggande avstånd betraktar den ansiktslösa oformliga massan nedanför? Går vi på samma gator? Har de mött ett gäng demonstrerande nazister och tänkt på det som hände för 40 år sedan? Har de någonsin vågat beblanda sig med demonstranter mot främlingsfientlighet? Har de vänner i förorten? Har de mött deras barn? Lever dem i samma Sverige som jag?

Men nu ska vi gå grundligt till väga och reda ut Brodows misstänkliggöranden baserade på citatfel, halvsanningar och insinuationer om vad som verkligen hände och sades där på Sergels Torg.

Jag sa nästan exakt vad nyhetssajten Maktkamp24 påstår att jag sa, men detta ”nästan” är viktigt om man inte är ute efter att smutskasta mig och 10000 andra bekymrade medborgare i Stockholm. Det är också lätt att kolla upp. Man kan höra mitt ”megafontal” (det är till en del förklaringen till det dåliga ljudet) och man kan höra att mitt tal och demonstrationen/demonstrationerna var/är ett försvar för demokratin och inte emot den, som Anna Brodow och ”liberalerna” insinuerar eller till och med påstår på bloggar och ledarartiklar. (se och hör: http://www.youtube.com/watch?v=Qp8uPpaIFfI)

Citat: ”Vi måste visa att demokratin inte är en gång vart fjärde år, vi måste visa att vi menar allvar (med demokrati) att demokrati är varje dag … Vi måste hålla ihop, vi är här kristna och judar och muslimer och ateister, vi är turkar och kurder och armenier och palestinier och svenskar, engelsmän och amerikaner och italienare. . . Rasism är som en sjukdom, som en pest, vi måste se till att sjukdomen inte utvecklas vidare. Och vi vet att sådana sjukdomar utvecklar sig i smutsigt vatten och att i det här vattnet har folkpartiet fiskat i många år. Vissa partier i Sveriges riksdag har legitimerat, legitimerat under många år dessa åsikter som SD kommer (med) nu”.

Alltså jag säger inte vad Brodow påstår att jag säger (med stöd av ett felcitat i Maktkamp24) att folkpartiet har vistats i detta smutsiga vatten i flera år. Jag säger att de har fiskat i det här vattnet i många år. Och det är sant. Vilket är en skillnad på några avgörande nyanser. Jag avslutar inte heller på det sätt som Brodow ger sken av. Det kan man höra eller se i Youtube-klippet. Ingen har heller föreslagit att vi ska köra ut SD från riksdagen, det är bara något av Brodows vantolkningar.

Dessutom är Brodow mycket noga med att inte citera detta: ”Vi vet hur det gick i ett annat europeiskt land för inte så länge sedan. Det var bara för 80 år sedan när ett annat parti, med ett annat namn separerade mellan tyskar av en härkomst och tyskar med en annan härkomst. Mellan tyskar av en religion och tyskar av en annan religion. Vi kommer inte låta det upprepas. Vi kommer stoppa de som vill göra skillnad mellan svenskar av en härkomst och svenskar av en annan härkomst, mellan svenskar av en religion och svenskar av en annan religion.” Det är ganska klart varför Brodow undviker att ha med detta citat, för då faller hela hennes resonemang. För då förstår man vad mitt tal handlade om, att hålla rasismen stången.

Brodow tycker inte om parollen: ”Inga rasister på våra gator”, enligt henne skapar den ”vi mot dem - stämning”. Man kan fråga sig om hon också skulle ha något emot parollen ”Inga nazister på våra gator” i Grästorps kommun?

Till råga på allt avslutar Brodow sitt skamliga påhopp med att lägga skulden på dem som kom till Sergels torg, för att vi nu har ett främlingsfientligt parti i riksdagen!
De som valde att agera och inte vara passiva åskådare, som andra i ett annat land var för 80 år sedan. Förstå detta den som kan.

1 kommentar:

  1. Jag hittade dig imorse, vilket är otroligt med tanke på vad du hittills har uträttat. Du motverkar rasism! Vi vet alla att det finns massor med opposition inom Israel och bland judar, men jag hittar det väldigt sällan i pressen, om det nu beror på mig, eller att journalisterna tycker det är mindre intressant. Såna som du behövs enormt mycket i debatten!! Tack!

    SvaraRadera